Testirali smoVijesti

Vozili smo Peugeot 308

Možemo reći da je novi Peugeot 308 kompaktni hit godine i jedan od najatraktivnijih automobila koji u ovoj godini stižu na naše ceste. Ali nije sve u izgledu, tu su još dobra ponuda, odličan interijer, intuitivan infotainment i solidna prostranost.

Kao što smo rekli, veliki naglasak je stavljen na dizajn i sofisticiranost, a ovo je ujedno i prvi njihov model koji nosi novi amblem fabrike. Prednja svjetla su potpuno LED u svim paketima opreme, osim na GT, koji ima Matrix LED. Tu su i dnevna svjetla u obliku kandže, pa je sada čitava putnička ponuda Peugeota odmah iz daleka prepoznatljiva.

Autooglasi04

Bočna linija je ostala prepoznatljiva, sa prepoznatljivim C nosačem krova koji je spona sa legendarnim 205. Blatobrani su izraženiji, dok su nazad uska LED svjetla sa tri linije.

Postavljen na novu platformu postao je viši, povećavši se dužinom za 11cm, uz za 55mm duži međuosovinski razmak. I ovdje imamo I-Cockpit u evoluiranom izdanju, koji pruža jedinstveni i bolji užitak u vožnji. Do danas je ugrađen u sedam miliona Peugeot-a.

Ploča sa instrumentima je digitalna, u 3D tehnologiji, u sredini je 10-inčni dodirni zaslon, te treći ispod njegana kojem su digitalne tipke brzog menija koje se mogu slagati prema afinitetima vozača.

New Project 53 1

Uopšteno, upotrebljeni su ugodniji i kvalitetniji materijali, ergonomija je odlična, a infotainment intuitivan i vrlo brz. Naprijed je raskoš koju mogu dopuniti AGR sjedala sa masažom, nazad za visoke putnike ima mjesta kao u cipeli koja odgovara u milimetar. Može se udobno smjestiti ali nema “manevarskog” prostora.

Ipak, ima dovoljno mjesta za djecu, tok prtljažnik može lako progutati porodični prtljag za vikend. Zapremina je 412 l za modele sa benzinskim i dizelskim pogonom, te 361 litra za hibridne verzije, zbog prostora koji zauzimaju baterije.

New Project 54 1

Naravno, sistem podržava povezivanje putem Apple CarPlaya i Android Auta. Peugeot i-Connect Advanced pruža vrhunsko iskustvo u tehnološkom smislu zahvaljujući učinkovitom i kvalitetnom navigacijskom sistemu TomTom koji je povezan sa internetom.

Autooglasi05

Dostupan je u tri stepena opremljenosti: Active Business, Allure i GT te sedam boja od kojih se atraktivna Olivia zelena, koja je i boja lansiranja, ne doplaćuje. Opremljen je i sistemima za pomoć u vožnji najnovije generacije, koji upotpunjuju ponudu tehnologija ugrađenih u vozilo.

Sa paketom Drive Assist ide se korak dalje prema polu-autonomnoj vožnji. sastoji se od aktivnog tempomata sa funkcijom Stop & Go i sistema za održavanje vozila, a tu su i tri nove funkcije za vožnju autocestom.

Autooglasi06

U ponudi su benzinski 3-cilindarski 1,2-litreni PureTech motori od 110 i 130 KS, turbodizelski BlueHDi od 130 KS te dva priključna hibrida od 180 i 225 KS. PHEV verzije samo na struju mogu preći do 60 kilometara. Isprobali smo dizelsku verziju sa automatskim mjenjačem, koja je odličan izbor za one koji će sa automobilom prelaziti mnogo kilometara. U vožnji je čvrst, precizan i uliva povjerenje.

Autooglasi07

Zapravo, mali upravljač kao za videoigru visokim vozačima neće najbolje sjesti, ali odlično sjedi u rukama i užitak je provozati ovaj Peugeot cestama. Cijene benzinskih modela kreću se od 40 hiljada maraka, dok dizelska verzija Active Business BlueHDi 130 S&S BVM6 košta od 46 hiljada maraka pa naviše.

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takođe pogledaj
Close
Back to top button