Testirali smo

Top 5 savjeta kako postati bolji vozač

Čak i najboljim vozačima se ponekad desi da se opuste, izgube koncentraciju ili naprave neku grešku. Razgovor mobilnim telefonom, uživanje u hrani ili mijenjanje muzike u toku vožnje mogu rezultirati kobnim ishodom. Međutim primjenom ovih pet savjeta svako od nas može postati bolji vozač.

autooglasdriver1
d
  1. Uvijek razmišljaj na način da su svi oko tebe loši vozači. Ok, možda i nisu, ali to mišljenje će vam svakako pomoći u tome da budete oprezniji nego inače. Čak iako prođete raskršće na zeleno svjetlo, uvijek imajte na umu da može proći neka “kamikaza” kroz crveno svjetlo.
autosalondriver 2

2. Otvorite oči! Uvijek budite svjesni okoline, drugih vozila, biciklisata i pješaka. Početnicima će biti teško da usklade sve to, ali kada pređete određeni broj kilometara to će vam postati rutinska stvar.

autooglasitraffic

3. Uvijek držite odstojanje! Potrebno je uvijek držati odstojanje, jer u slučaju potencijalne opasnosti moći ćete blagovremeno da zakočite, a i vozačima iza vas ćete ostaviti dovoljno prostora da prikoče.

autosalonsnow

4. Vježbaj u “kontrolisanim” uslovima. Da bi savladali tehnike vožnje u uslovima kada je klizav put, najbolja bi bila vježba. Možete otići na parking koji je prekriven snijegom i vježbati kontrolu auta u lošim vremenskim uslovima. Samo morate voditi računa o drugim autima koja su parkirana, stubovima rasvjete itd…

autooglasitired

5. Nikada nemojte voziti kada ste umorni! Kada vas savlada umor najbolje je da napravite pauzu i odmorite se. Umorni vozači se teško koncentrišu, manje prate okolinu i sami refleksi su im veoma spori. Tako da iako žurite bolje je i zakasniti nego sletjeti sa puta.

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button