Auto trivija

Slavni McLaren F1 godišnje iziskuje 50.000KM

Sportski automobil na svijetu koji je dostizao brzinu čak od 391 km/h je McLaren F1.

Srce automobila predstavlja BMW-ov 6,1-litarski V12 motor sa 627 KS bez pomoći turbina, a snaga se na zadnje točkove prenosi uz pomoć šestostepenog manuelnog mjenjača.

Ovaj automobil je bio prvi u korištenju šasije od karbonskih vlakana, a težina je ostala na niskih 1.130 kg jer su korišteni i drugi lagani materijali kao sto je magnezijum, kevlar itd.

Da bi došlo do drastičnog smanjenja mase set obaveznog alata bio je izrađen od titanijuma, a koža u unutrašnjosti automobila brušena je na polovinu od uobičajene debljine, da bi se dodatno spustila težina za 5 kg.

Pošto su karbonska vlakna osjetljiva na toplotu, konstruktori su morali unutrašnjost poklopca motora da presvuku pravim zlatom.

autooglasf1red 1

Napravljeno je samo 106 primjeraka ovog automobila od čega 69 komada “cestovne” verzije, 28 komda F1 GTR (verzija za trke), 6 komada F1 LM ( olakšani model) i 3 primjerka F1 GT (produžena varijanta), a prodavao se za oko 1 milion dolara nov, pa je bio dostupan samo za svjetsku elitu.

Njegova cijena je sada astronomska pa će vaš primjerak koštati oko 8 miliona dolara, što je negdje približno 14 miliona maraka.

Održavanje ovog automobila mnogo košta. rutinska zamjena ulja košta 8.000 dolara (14.000 KM), a godišnji troškovi održavanja su oko 30.000 dolara (53.000 KM).

Servis automobila se vrši samo kod licenciranih mehaničara. Koliko se u firmi McLaren vodi računa o detaljima govori i podatak da su radnici obavezni da nose radne uniforme koje je dizajnirao Hugo Boss.

Auto oglas F1 plavi 1 1

Važno je naglasiti da kod ovog automobila nema “krpljenja”. U slučaju probušene gume koja košta 6000 dolara (10.000 KM), mijenjaju se oba pneumatika na istoj osovini. Servisi se nalaze u Engleskoj, Njemačkoj, Japanu, Australiji i dva u Americi. Ova auta se šalju na servis svake godine, iako se možda u toj godini ne voze niti jedan kilometar.

U slučaju da vam sevis nije u blizini, postoji mogućnost da ga pošaljete avionom ili brodom. Ako ga budete poslali brodom bićete bez automobila dva mjeseca.

Na svakih 5 godina mijenja se rezervoar goriva, jer je napravljen od fiberglasa. U slučaju generalke motora McLaren će vam ugraditi zamjenski motor, tako da možete voziti svoj F1 dok se vas motor sređuje. Fabrička boja na ovom autu može se prelakirati za skromnih 300.000 dolara (528.000).

autooglas f1crni 1

Iako su troškovi održavanja previsoki, na ovom automobilu je praktično nemoguće napraviti totalnu štetu jer njegova vrijednost na tržištu konstantno raste. Troškovi popravke ovog automobila nikad ne mogu dostići onoliko koliko on vrijedi na tržištu.

Slavni britanski glumac Rowan Atkison ( Mr. Bean) je dva puta slupao svoj F1, troškovi popravke su iznosili 1,1 milion dolara, a na kraju ga je prodao za 12 miliona dolara.

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button