Vijesti

Predstavljen Fiat E-Ulysse

Kako je već bilo najavljeno i očekivano, italijanski proizvođač je nakon teretnog Scuda predstavio njegovu luksuznu putničku izvedbu Ulysse, čime i ovdje vraćaju jedno poznato ime. Kao EV namijenjen je samo za evropsko tržište.

Ono što Fiat želi je da u Evropi prevozi ljude u vozilima bez izduvnih gasova, i to za početak sa svojim novim modelom E-Ulysse EV koji će biti dostupan u dvije dužine karoserije i 28 različitih konfiguracija sa 5, 7 i 8 sjedišta. Ovaj model vozi na EMP2 platformi i pokreće ga isti elektromotor od 100 kW i 260 Nm. Za neevropska tržišta imaće klasični ICE pogon.

Može biti opremljen ili sa baterijom od 50 kWh ili 75 kWh, pri čemu slabija omogućuje domet do 230 km, a jača 330km prema WLTP-u. Baterije se mogu puniti snagom do 100 kW, pa se slabija baterija do 80% napuni za 30 minuta, dok je za 80% napunjenosti jače baterije potrebno svega 45 minuta.

autooglas3

Standardno dolazi na čeličnim točkovima sa plastičnim poklopcima i ručnim klima uređajem. Takođe sadrži panoramski krov, kontrolu klime s tri zone, električna klizna vrata, kožne fotelje sa stolom, kao i ambijentalno osvjetljenje.

autooglas4

Fiat verziju sa sedam sjedišta naziva “dnevnim boravkom”, a osam sjedišta “shuttleom” i ukazuje na beskrajne mogućnosti konfiguracije pojedinačnih sjedišta koja se mogu samostalno pomicati. Jedan od zanimljivih dijelova opreme je sistem za dezinfekciju vazduha za koji Fiat kaže da aktivno uklanja nečistoće i patogene iz vazduha unutrašnjosti automobila.

autooglas5
Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button