Vijesti

Otvaranje fabrike Tesla u Berlinu!

Nakon mnogo razmišljanja unazad , vlada Bradenburga objavila je službeno saopštenje za javnost u kome otkriva da je Teslina evropska fabrika Giga Berlin konačno dobila ekološko odobrenje za rad.

Država Bradenburg konačno je dostavila Tesli dokumenta u kojima su objašnjeni svi potrebni koraci koje mora preduzeti da bi počela proizvoditi vozila. Ti dokumenti sadrže pojedinosti vezane za Tesline planove da proizvodi 500.000 vozila godišnje u fabrici, kao i informacije o pročišćavanju otpadnih voda.

Autooglasi01

Proizvođač je dobio i precizne instrukcije oko protivpožarne opreme, proizvodnje baterijskih ćelija, te o raznim skladištima, radionicama i laboratorijama.

Bile su potrebne dvije godine da se postigne konačni status ekološkog odobrenja, ali u poređenju sa prethodnim odobrenjima u Njemačkoj to je bilo zaista brzo. Ministar zaštite okoline Alex Vogel osvrnuo se na lokalne zaposlenike i vlasti uključene u proces.

“Kao odgovorna državna uprava uvijek ste se fokusirali na tehničke zahtjeve, visok stepen zaštite okoline, zaštitu šire javnosti i susjedstva od opasnosti, čak i pod pritiskom velikog javnog interesa i bezrazložnog uznemiravanja, kao i pravnu sigurnost postupka…”, izjavio je.

Autooglasi02

Osvrnuo se i na klimatsku krizu, važnosti dostupnosti vode i kako je digitalizacija procesa pomogla da se pojednostavi i ubrza. Drugi su pak komentarisali kako će Giga Berlin raditi na dobrobiti lokalnog područja. Na kraju je sasvim jasno da Tesla može nastaviti sve postojeće i nadolazeće građevinske procese bez ikakvih daljih prigovora.

New Project 50 1

Međutim, fabrika Elona Muska još uvijek ne može započeti proizvodnju električnih crossovera Model Y dok ne završi potrebne korake navedene u opsežnoj dokumentaciji.

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takođe pogledaj
Close
Back to top button