Savjeti za vozače

Ako kupujete polovni automobil – ovo morate znati

Ukratko
  • Knowledge is power
  • The Future Of Possible
  • Hibs and Ross County fans on final
  • Tip of the day: That man again
  • Hibs and Ross County fans on final
  • Spieth in danger of missing cut

Kupujete polovni automobil? U nastavku donosimo česte greške i savjete o kojim trebate voditi računa prilikom kupovine polovnih vozila

Kupite ono što vam treba

Morate odrediti kakav se auto uklapa u vaš životni stil. Možda sanjate o roadsteru, ali to možda i nije najbolja ideja. Provjerite sedan, coupe, SUV, karavan, crossover i obavezno usporedite prednosti i funkcionalnost svakog od njih te uklapaju li se uopšte u vaše potrebe.

Nema ništa gore od toga da kupite nepraktičan automobil, a to otkrijete tek nakon što ste ga kupili. Ako putujete često, provjerite postoji li adekvatan prostor u prtljažniku za sve potrebne stvari. Jesu li sjedala dovoljno udobna kako bi nesmetano prevalili po potrebi i veće udaljenosti.

Potrošnja goriva jeste, na kraju krajeva, ključan faktor. Odaberite auto s manjom potrošnjom i svakako zaboravite zapadnjačku verziju „jedrilice“ od 30-ak kvadrata jer ipak kod nas gorivo nije u istom cjenovnom rangu.

Da li  vam zaista treba automobil koji ima 300 konjskih snaga, a koji vam treba za gradsku vožnju? Bez obzira koliko vam ga vlasnik jeftino nudi? Naravno da ne.

Različita ponuda i cijene

Već smo rekli kako je detaljna pretraga ključna i zato bi se trebali potruditi i potrošiti koji kilometar više kako bi posjetili barem nekoliko prodavača polovnih automobila.

Svaki trgovac svojim klijentima nudi različite uslove u pogledu cijene i usluge. Takođe, vidjećete da će za istog proizvođača cijene blago varirati među različitim salonima.

Na kraju, Internet u svakom slučaju može biti koristan kako bi unaprijed selektirali modele i proizvođače te uštedjeli vrijeme odlaska do salona ili prodavača. Možda ćete biti ugodno iznenađeni, pogotovo ako ste zaista potrošili malo vremena i obišli više lokacija. Cjenkanje s prodavačem svakako može djelovati korisno u finansijskom smislu, ali i lična potvrda da ste učinili nešto dobro.
Važno je napraviti dobro istraživanje, posjetiti više trgovaca i obavezno provesti probnu vožnju vozila za kojeg ste zainteresovani.

Probna vožnja kao glavni test

Probna vožnja je obavezna!

Postoje neke stvari koje ćete otkriti tokom probne vožnje koje jednostavno ne možete primijetiti kada je automobil parkiran.

Uzmite u obzir buku u vožnji, upravljivost vozila, osjećaj za ubrzanje i kočenje, preglednost, i sl. Sve to na kraju može utjecati na krajnji dojam, odnosno hoće li biti konačan odabir i koliko ćete uživati u vožnji.

Prije odlaska na probnu vožnju, pametno je uz sebe imati stručnu osobu koja ima više iskustva s automobilima od vas, pogotovo u nekom servisu ili kupoprodaji automobila, jer vam može ukazati na probleme koji bi vas kasnije mogli stajati i vremena i novca.

Takve osobe kroz dugogodišnji rad imaju priliku uvidjeti sve pokušaje „kamuflaže“ oštećenja, odnosno promjenu kilometraže i slične trikove kojima prodavač postiže višu cijenu, a to je nemali iznos koji ćete u skorom roku ponovno morati odvojiti za saniranje upravo tih mjesta na vašem vozilu. Osim toga, iz prve ruke saznaćete buduće troškove održavanja, uporediti kilometražu s opštim stanjem vozila i eventualno uputiti na provjeru iste.

Ukoliko želite biti sigurni da ne kupujete “mačka u vreći”, sugerišemo vam jedan od načina provjere istorije vozila.
Izvještaji se naplaćuju, a cijene zavise o količini, tj. o broju automobila koji vas zanimaju.  Uz podatke o kilometraži, dobićete još i podatke o povijesti servisiranja, mogućim oštećenjima na automobilu…

Koliko košta osiguranje?

polovni automobili autooglasi

Današnji trgovci polovnih automobila mogu biti jako sofisticirani prilikom prodaje svoje potrošene ergele, ali ne zaboravite uključiti auto osiguranje prilikom izračunavanja troškova vašeg novog/starog automobila. Godišnja premija osiguranja može biti značajan dio vašeg proračuna o automobilu. Što je auto potentnije po klowatima, to ćete dublje morati zavući ruku u džep da bi ste ga opsigurali.

Dobro razmislite što kupujete i zatražite ponudu od svog osiguravajućeg društva prije nego što obavite formalnosti.

Obavezno se raspitajte o cijenama osiguranja, prije kupovine polovnog automobila, pročitajte detaljno kupoprodajni ugovor i provjerite eventualne uvjete kreditiranja kod vašeg bankara.

Još korisnih savjeta za vozače pronađite ovdje.

Pokaži više

Povezane vijesti

Back to top button