Savjeti za vozačeTestirali smoVijesti

Koliko je zapravo štetan miris novog automobila?

Apsolutno nema osobe koja će reći da ne voli miris novog automobila, zato proizvođači koriste sprejeve koji će osigurati da taj miris traje mjesecima. No koliko su sve te hemikalije štetne po nas?

Auto Oglasi 7

Obzirom da u autu dnevno u prosjeku provodimo bar sat vremena, to je dovoljno da taj koktel hemikalija nekako utiče na nas. Više od 200 hemikalija vreba iz raznih dijelova auta izrađenih od polimera, gume, tkanine, korištenih ljepila pri izradi automobila itd… I ako nam prija miris novog automobila, razne agencije upozoravaju na posljedice koje on može ostaviti po naše zdravlje.

Auto Oglasi 8

Kako piše BBC, ovi spojevi hemikalija mogu imati veoma štetan uticaj na zdravlje ili čak mogu biti i smrtonosni. Izlaganje djelovanju ovih mirisa može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe kao što su grlobolja, glavobolja, vrtoglavica, alergijske reakcije i mučnine. Pritom postoji i mogućnost ozbiljnijih zdravstvenih problema i to, oštećenja jetre, bubrega, središnjeg nervnog sistema ili čak raka. Naravno, tek prečesto izlaganje ovim hemikalijama može proizvesti fatalne posljedice ali u svakom slučaju dobro je znati.

Auto Oglasi 9

Mi kao krajnji kupci ne možemo poboljšati situaciju i najbolje što možemo da uradimo je da čekamo određeni period da se hemikalije stabilizuju i da isparavanje prestane. Do tada je poželjno redovno čistiti površine, provjetravati auto, te ne ostavljati auto na suncu jer vrućina samo pogoršava situaciju.

Auto Oglasi 10

Najveću ulogu u rješavanju štetnog mirisa novog automobil imaju proizvođači, koji pod pritiskom strožijih pravilnika kontinuirano redukuju korištenje štetnih materijala.
Naprimjer, korištenje polivinil hlorida (PVC-a) je 2012 godine smanjen na 73 posto. Pored toga, Ford se hvali prelaskom na prirodna vlakna i pjenu na bazi soje za sjedala, ovakav trend trebao bi se nastaviti u budućnosti. Nadamo se da će ih ostali auto proizvođači u tome pratiti.

Najvažnije vijesti našeg bloga možete pronaći u sekciji Vijesti

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takođe pogledaj
Close
Back to top button