Auto trivija

Koje su najpopularnije boje automobila?

U moru inovacija automobilskog sektora jedan segment se nikada neće promeniti, a to je izbor boje automobila.

I pored velikog izbora boja u današnje vrijeme, 70% kupaca se odlučuje za neutralne – bijelu, crnu i sivu.

Prema podacima Axalta Coating Systems, u čak 39% slučajeva najpopularnija boja je bijela, čime je ostala najtraženija već sedmu godinu za redom.

autosalon white 1

Bijela boja je u Aziji toliko popularna, da je u Kini šest od deset automobila lakirano u ovu boju. U Evropi i Americi njeno učešće se kreće oko 25%.

Za bijele automobile prošlost i nije toliko bila sjajna, jer se na njih gledalo kao na “bijelu tehniku”. Njihova popularnost je naglo skočila zadnjih desetak godina.

Postoje razne prednosti bijele boje u svijetu automobila. Često se kod kupovine bijela dobija bez doplate, pa je i ekonomski efekat dosta bitan. Dokazano je da se bijela auta sporije zagrijavaju od onih tamnijih boja, a i ogrebotine su manje uočljive.

Sledeća po popularnosti je crna čije je globalno učešće 16%. U Japanu je čak 22% prodatih “crnih” automobila, dok u Indiji se praktično ne mogu vidjeti na ulici.

Crna projektuje snagu, luksuz i stil, a dosta je tražena jer tamne farbe važe kao manje osjetljive na prljanje, ali je npr zabranjena za prodaju u Turkmenistanu, jer se povezuje sa nesrećom.

autosalon black 1

Siva je treća po popularnosti sa 11% svjetskog tržišta, a odmah iza nje se nalaze plava i crvena sa po 10% i 3% tržišnog učešća.

autosalon silver 1

Proizvođači se trude da za gradske automobile izaberu jarke verzije, dok terencima pripisuju tamne tonove.

autosalon red 1

Ono što nas čeka u budućnosti je popriličan broj automobila u “zemljanim” nijansama, tj. u boji bakra, mahagonija ili oraha.

autosalon new 1

Zlatne nijanse trenutno imaju najveći rast prodaje. Automobili neutralnih boja bolje drže cijenu kao polovnjaci, pa ćete prije prodati sivi auto nego limun-žuti.

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button