Savjeti za vozačeTestirali smo

Kako do većeg dometa električnim automobilom u zimskom periodu?

Autooglasi savjetuju da tokom zime sa punjenjem električnog vozila ne čekate predugo. Najbolje je da počnete sa zagrijavanjem vozila dok je još na punjaču, te da ne krećete sa mjesta prebrzo.

Niske temperature su tipične za zimski period, te one mogu uticati i smanjiti učinkovitost baterije električnih automobila. Ako ste već vlasnik električnog vozila, onda bi vam vjerovatno značilo ovih nekoliko savjeta.

Auto Oglasi 1

Baterija se ne smije isprazniti ispod 20 posto

U zimskom periodu trebaće vam dosta vremena da vam se napuni električni automobil, zato nemojte odlagati punjenje za poslednji čas. Gledajte da vam napunjenost baterije ne bude ispod 20 posto. Električni automobili zimi potroše dio baterije na zagrijavanje automobila prije početka vožnje. Stoga parkirajte svoje auto u garažu da ga ne izlažete direktnoj hladnoći i stavite svoj automobil na punjenje tokom noći.

Auto Oglasi 2

Uključite grijanje dok se automobil još puni

Možete uštedjeti energiju i prije nego što krenete od kuće. Ako se vaše električno vozilo još puni, počnite odmrzavati stakla i zagrijavati vozilo dok je još uključeno u struju jer na taj način za to neće trošiti bateriju, već će vam ostati više za vožnju. U tome vam može pomoći aplikacija na telefonu, uz koju sve možete podesiti iz udobnosti svoga doma.

Auto Oglasi 3

Polako krenite

Naglo ubrzavanje je jedna od najprivlačnijih prednosti električnog automobila, ali to izbjegavajte u hladnim mjesecima, jer se kod naglog ubrzavanja baterija brže prazni. Pored toga, time ćete omogućiti i sigurniju vožnju jer su zimi putevi često klizavi, a to opet zahtjeva veći oprez.

New Project 17 1

Održavajte pravilan pritisak vazduha u gumama

Dok je vrijeme hladno, vazduh u gumama se donekle snižava, što se odražava na veći otpor kotrljanja i ima za posljedicu manju izdržljivost električnog vozila. Zato se gume moraju često provjeravati i pobrinuti se da uvijek budu pravilno naduvane. Time se omogućuje optimalan domet vozila. Pravilno naduvane gume doprinose sigurnosti i izdržljivosti vozila.

Auto Oglasi 4

Odaberite prave gume

Odabirom odgovarajućih guma, prilagođenih za električna vozila, doprinosite većem dometu automobila. Dobro prijanjanje, bolje kočenje, odličan potencijal pređenih kilometara i mali otpor kotrljanja pomažu u smanjenju potrošnje energije zimi.
Trenutno najbolja guma za električne automobile, sa ocjenom 99,6 posto, je UltraGrip Performance+.

Autooglasi vam svaki dan donose korisne savjete za sve vozače.

Auto Oglasi 5

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button