RetroAuto trivija

Izdavajamo TOP 10 najčudnijih off-road vozila

Zašto biste morali ići bespućima u Nivi, Jeepu, Subaru ili Land Roveru kada možete voziti nešto iz grupe TOP 10 najčudnijih off-road vozila?

10.) Rolls-Royce Corniche

autooglas15

Aristokrat iz Britanije je vozio rally Paris-Dakar 1981. Prije ulaska u trans-kontinentalnu maratonsku trku ipak je trebalo napraviti nekoliko izmjena: izmjene na šasiji, ubačen je General Motorsov V8 motor, ugrađen je veliki 330 litarski spremnik za gorivo i 4×4 setup „posuđen“ od Land Cruisera. Ali da, visoka klasa je zagazila u blato i prašinu – i došla do cilja.

9.) Bentley Continental GT

autooglas16

Još jedan iz lige izvanrednih automobila: brzi Britanac navikao na gospodu našao se na rally stazi u jednoj epizodi proslavljenog Top Geara. Za volanom rally vozač Kris Meeke i James „Captain Slow“ May kao suvozač. Tada smo imali prilike da se uvjerimo u sav potencijal 4×4 pogona na ovakvom automobilu. I po ko zna koji put preneraženu facu Jamesa Maya.

8.) Aixam Mega Track

New Project 78

Francuski proizvođač minijaturnih eko-kutija na struju iznenada je izbacio ovaj rally četverosjed s 400 KS. 6.0-litarski Mercedesov motor u kombinaciji sa pogonom na sva četiri točka i ogromnim cleareancom činio je izuzetno brz automobil. I to na gotovo bilo kakvoj podlozi.

7.) Ferrari 308 GTB

autooglas17

Osamdesete su zaista bile godine za rally… Ferrari 308 GTB se početkom japijevske ere našao na pobjedničkom postolju gotovo 20 puta. Ali, onda su nastupile regulative, sigurnosne norme i razum. FIA je raspustila legendarnu Grupu B, što je bio kraj za Ferrari na Rallyju.

6.) Ford Galaxie

autooglas19

Na legendarnom američkom maršu na poluostrvu Baja, ovaj Ford, odnosno Baya Galaxie nastupio je sa američkom National Off Road Racing Association. Galaxie se pokazao kao itekako dostojan i vrijedan takmičar, a da ne spominjemo zastrašujući izgled koji podsjeća kao da je ispao iz post-apokaliptične Australije, a ne iz bespuća Kalifornije.

5.) Lotus Esprit

autooglas20

Opet Top Gear. Nikad prežaljeni legendarni show pokazao nam je šta sve može ovaj klasični britanski sportski automobil MR konfiguracije. Fantastično je koliko i kako je vremešni Britanac gazio kroz Patagoniju, da bi se na kraju pokazao kao najbolji od tri izabrana „osmaka“ unatoč svojoj lošoj reputaciji vozila koje se lako kvari.

4.) Geo Metro

autooglas21

Pravi underdog, Geo Metro, inače predmet pošalica automobilističkog svijeta pravi je primjer malog fightera. Izvjesni Herrmann putuje i kampuje u malom trocilindrašu po američkoj divljini. Kažu da su najbolje stvari u životu besplatne, a evo dokaza da – ako nisu besplatne – onda barem ne koštaju puno.

3.) Ducati 1199 Panigale TerraCorsa

autooglas22

Ducati 199 Panigale je odličan motocikl na cesti, ali našli su se i oni koji su htjeli otići korak dalje. Izmijenjeno malo dijelova i izmijenjene gume, i ovaj trkač je dobio sasvim drugu namjenu.

2.) Ford Crown Victoria

autooglas23

Ford Crown Victoria Police Interceptor jedan je od najkultnijih policijskih vozila u SAD-u, a prošlo je gotovo 10 godina od zadnjeg proizvedenog primjerka.

1.) Porsche 911

autooglas24

Najpoznatiji njemački sportski automobil dolazio je u različitim oblicima i formama, a nije bio rijetkost i na Rallyju. Stvarno su osamdesete bile godine za rally…

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button