Testirali smo

Hyundai – pojam vrijednosti i praktičnosti

Hyundai danas je ozbiljno zagrizao u svijet sportskih modela, a i20 N pokazuje kako se konkurenti imaju zbog čega brinuti

Ne trebamo se vraćati daleko u prošlost kada je Hyundai proizvodio jeftine, praktične i pouzdane automobile. Nisu se Korejci niti danas odrekli tih vrijednosti, ali nude i puno više od toga. Prije nekoliko godina ozbiljno su pokrenuli sportski odjel i označili ga slovom N. Prvi proizvod bio je sjajni i30 N, a danas je ta ponuda puno šira.

Novi Hyundai i20 N želi nastaviti priču većeg brata brojnim zanimljivim dodacima koji stoje na raspolaganju vozaču kao što su N Corner Carving Differential, N Custom Mode, N Grin Control System, N Performance Braking System and N Rev Matching. Toliko N-sustava da ih je teško sve i prevesti i rastumačiti. Možda čak zvuči i kao pretjerivanje, ali nipošto nije tako.

Pretjerivanjem bi možda neki nazvali vanjski izgled, ali i20 N ne želi biti prikrivena jurilica. On to pokazuje u svim svojim detaljima izvana i iznutra. Aerodinamički paket je opsežan i agresivan, a naglašava ga crvena crta koja se proteže donjim rubom pragova i odbojnika. Prednja maska inspirirana je zastavom s kvadratićima, a sve skupa izgleda kao da ima svrhu i namjeru.

Straga se najviše ističu krovni spojler u stilu WRC-automobila i trokutasto svjetlo za maglu. Tu je i difuzor iz kojeg viri završetak ispuha ozbiljnih dimenzija. Sve u svemu nema šanse da netko zamijeni i20 N s nekim “već od” i20 iz rent-a-cara. Hyundai se kod i20 N odlučio za puno agresivniji i “dramatičniji” izgled od konkurenata poput Volkswagen Pola GTI i Ford Fieste ST.

Jednako je i iznutra, sa sportskim sjedalima u kombinaciji kože i tkanine, velikim naslonima za glavu s logotipom N i puno kontrastnih prošava i motiva zastave s kvadratićima. Ono čega nema je plastika meka na dodir. Hyundai je sav novac potrošio na performanse, a to znači da su sve površine od tvrde plastike kako bi vas podsjetile da je ovo ipak još uvijek i20.

Ipak, ima dovoljno stvari koje će vam skrenuti pažnju s pipkanja materijala. Trokraki sportski volan ima dvije velike plave tipke za mijenjanje načina vožnje, primjerice. Ponekad malo zbunjuje način odabira, ali brzo se naviknete i povremeno poigrate sportskim postavkama i kada se u gradu ukaže rupa u kojoj možete malo stisnuti papučicu gasa. Bez pretjerivanja, samo da vas malo oraspoloži zvuk iz ispuha. Uz njih je i velika crvena tipka s natpisom REV, ali na nju ćemo se vratiti kasnije.

 

Ekran infotainmenta je dovoljno jednostavan za upotrebu, a ima i poseban N dio. On pokazuje osnovne informacije poput G-sila, ubrzanja i postotaka, ali vam isto tako omogućuje podešavanje za ispuh, volan i rad motora. Srećom, možete napraviti vlastite postavke i spremiti ih. Instrumenti su također digitalni koji omogućuju odabir raznih prikaza i podataka koji se prikazuju. Ako ste pomislili kako je sve u unutrašnjosti na ekranima osjetljivima na dodir, srećom ste se prevarili. Klima-uređaj ima klasične tipke, a i glasnoća audio-sustava podešava se dobrim starim okretnim potenciometrom. Za one koji nisu za volanom, putnici imaju dovoljno prostora, više sprijeda, nešto manje straga, dok je prtljažnik pristojnog obujma od 352 litre. Ako imate potrebe prevesti nešto veće, naslon stražnjee klupe se, naravno, preklapa.

U vožnju smo krenuli lagano i nježno, uz pažljivo ispipavanje terena papučicom gasa. Ništa posebno. Niti buke niti udarca u leđa. Možda treba upotrijebiti plavu tipku na volanu? Naravno, jer bili smo u načinu rada Eco. Već prelazak u Normal dodaje malo momenta na volanu i zabava može započeti. Prebacivanjem u Sport zabava je već ozbiljno krenula, a ostao je još jedan – N. Aha, zato su tu one velike tipke!

Sve se odmah dodatno “utegne” i auto se pretvara u pravu jurilicu koja s lakoćom savladava oštre zavoje. Ovjes je prilično tvrd, pa na lošijoj podlozi treba biti spreman na određenu količinu poskakivanja. Ono čega ima napretek, dok nije u zraku naravno, je grip. Dio zasluga za to ide ranije spomenutom “N Corner Carving Differential” što je zapravo samo šminkersko-marketinški naziv za zatvarač diferencijala.

Hyundai i20N zvuči moćno, iako se čini kako je “grgljanje” bolje izvana nego iznutra. Motor je generalno prilično elastičan i upotrebljiv i pri nižim okretajima. Tako je u svim načinima rada, a ako odaberete način N dobit ćete overboost na 304 Nm u trajanju od 20 sekundi, uz što u pravilu dolazi i osmijeh na vozačevom licu. Bez toga, na raspolaganju vam je 275 Nm u rasponu od 1750 do 4500 okretaja u minuti. Snaga 1,6-litrenog turbobenzinca je uvijek 204 KS.

Pored plavih tipki, spomenuli smo u uvodu i crvenu na kojoj piše REV. Njome se uključuje sustav N Rev matching, odnosno sustav koji “usklađuje” okretaje motora i mjenjača kod usporavanja. U praksi, malo podiže okretaje kod promjene u niži stupanj prijenosa. Nije da ne služi ničemu, ali ostali N-gadgeti su nam se učinili puno smislenijim, jer nekad je stvarno teško primijetiti je li ova funkcija uključena ili ne.

Sve u svemu, Hyundai i20 N ozbiljan je stroj. Možda mu u odnosu na neke konkurente ponekad nedostaje snage, ali to nadoknađuje izvrsnim dinamičkim osobinama i osjećajem potpune kontrole u brzim zavojima. Hyundai se uopće nije suzdržavao s ovim automobilom. Mogli su napraviti svestranog rivala Pola GTI, ali odlučili su se za zabavniji auto za entuzijaste, opravo kako je šef N odjela Albert Biermann i obećao. Brojne se mogućnosti podešavanja ponekad čine pretjeranim i mogli bi mu donijeti optužbu da je PlayStation automobil poput Nissana GT-R, ali kada ih “pohvatate” znat ćete točno za kakvu cestu što odabrati, a tek ćete se onda ozbiljno zabaviti.

toy cor2 1

Cijena Hyundaija i20 N započinje sa 214.990 kuna, a opcija za doplatu zapravo i nema. Tek možete odabrati želite li polarno bijelu boju za 1500 kuna, metalik ili mineralnu boju za 3000 kuna ili želite dvobojnu karoseriju za što ćete morati doplatiti 3390 kuna. Oprema je bogata i popis izgleda kao da je netko odabrao opciju “select all”.

Cijena nije mala, ali uzmete li u obzir da s nekoliko klikova u konfiguratoru većine kompaktnih SUV-a i crossovera začas probijate 200.000 kuna, to i nije tako puno. Ako vam ne treba veći auto, a volite vožnju teško ćete pronaći nešto jeftinije.

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button