Retro

HOTHEČ STAR 40 GODINA KOJI JE I DALJE SINONIM SVOJE KLASE – GOLF 2 GTI

Legenda 80-ih i ranih 90-ih godina, automobil koji se smatra jednim od najzaslužnijih za popularnizaciju hothečeva. Možemo reći da je obilježio jednu od najljepših epoha autoindustrije svima vrlo drag auto, a u GTI izvedni veoma “vruć” auto. Prvi Golf GTI se pojavio 1982 godine, te je započeo tu priču sportski orijentisanih hečbekova, iako ih je proizvedeno oko 460 hiljada danas su jako rijetki. Kada je Volkswagen uvidio uspjeh prvog GTI modela odlučili su odma drugu generaciju Golfa da okite sa 3 magična slova GTI. Tada je formula bila vrlo prosta, ekonomičnom hečbeku dati malo više snage, dati mu malo bolji ovjes, ali da i dalje bude dovoljno ekonomičan i upotrebljiv za svakodnevne aktivnosti prosječnog čovjeka.

Spoljašnji izgled

Golf kroz generacije gura veoma prost, ali lako pamtljiv dizajn. Nikada vam se neće desiti da neki automobil pomješate sa Golfom, takav je slučaj i sa dvojkom. Izgled koji jako dobro pamte stariji, mada i mlađima je urezan u oči zbog velike prisutnosti na ulicama. Ranije verzije dvojke GTI (do 1989 godine) su karakteristične po “plitkim” branicima. Prava magija dolazi 1989 godine kada je VW restilizovao Golfa 2 i dobili smo Golfa kakav je i prikazan na slici. Sada su prednji i zadnji kraj krasili “duboki” branici koji veoma doprinose agresivnosti automobila. Tom žestokom izgledu doprinose i prošireni rubovi, spojler na gepeku, crveni okvir oko maske i GTI znak koji stoji na lijevoj strani maske. U to vrijeme bile su i tvrdnje, da je Volkswagen kopirao prednji kraj od BMW-a E30, ali to je sve ostalo na glasinama. Karakteristična stvar za svaku dvojku GTI od početka pa do kraja proizvodnje su dupli Hella farovi naprijed.

spoljasnji izgled 1
Golf 2 GTI 1989 (sa dubokim branicima)

Unutrašnjost

Dobro poznati enterijer krase profilisana sjedišta, četvorokraki volan i lijepa GTI kugla mjenjača. Ostatak enterijera je isti kao i kod običnog, što bi sada auto recenzenti okarakterisali kao manu za ovaj auto. Smatram da je to veoma pozitivna stvar, jer i dalje imate funkcionalnost i praktičnost običnog Golfa uz par detalja čisto da vam pokaže da vozite nešto posebno.

New Project 1
Unutrašnjost Golf 2 GTI

Motorizacija i performanse

Najzanimljiviji dio svakog sportski orijentisanog automobila je naravno motor. I dok današnji GTI modeli imaju 1 ili 2 motora u ponudi dvojka je imala 4 motora. Sva 4 motora su 1.8 kubika 4 cilindra atmosferski benzinci, jedine varijacije su u broju ventila i snazi. Ulazna varijanta je bila 1.8 8v koja razvija 107 konja i 157 Nm obrtnog momenta, ubrzanje sa ovim motorom je deklarisano na 10.1 sekundu. Posle njega opet motor sa 8 ventila, ali sada sa 112 konja koja stotku postiže za 9.7 sekundi. E sada nastupaju modeli koji su sigurno i najviše doprinijeli uspijehu Golfa 2 GTI, pogađate već to su 16v modeli. Kao i kod 8v i kod 16v imamo 2 varijante od 129 odnosno 139 konja. Slabiji nosi oznaku PL, ima katalizator i malo slabije konstruisanu glavu motora zbog čega i postoji razlika u snazi. Top model, vrhunac ponude (bar što se GTI-a tiče) 1.8 16v koji razvija 139 konja i 168 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje od 0 do 100 kmh sa ovim motorom iznosi 8.5 sekundi, a ubrzanje se nastavlja sve do 208 kmh što je deklarisano kao maksimalna brzina. Oznaka ovog motora je KR koji donosi drugačiju usisnu bregastu, jače dizne, izduvne ventile koji su obogaćeni natrijumom (da bi trpili veću temperaturu izduvnih gasova). Iz svega navedenog da se primjetiti da je ovaj motor mnogo izdržljiviji, a takođe pogodniji za naknadno montiranje turbine ili kompresora.

New Project 2 1
Golf 2 GTI 1.8 16v
Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button