Vijesti

Evropski automobil godine 2022. je Kia EV6

Potpuno novi Kia EV6 proglašen je Evropskim automobilom za 2022. godinu. Žiri od 59 članova, među kojima su ugledni auto-moto novinari iz 22 evropske zemlje, proglasio je ovaj električni auto kao ukupnog pobjednika.

Ovo je dodatno dokazalo da sve veći značaj imaju električna vozila za potrošače u vremenu kada auto industrija prelazi u novo doba mobilnosti.

Auto Oglasi 07

Ovo je prvi put da je korejski brend osvojio ovaj trofej, koji je prvi put dodeljen davne 1964. godine. Ove godine organizatori su potvrdili da su dva člana žirija iz Rusije suspendovana sa glasanja zbog agresije njihove države na Ukrajinu. Ruski glasovi su ove godine izuzeti, a ni zastava dotične države se nije mogla vidjeti tokom ovog prestižnog događaja u Ženevi.

Zbog E-GMP platforme, EV6 ima najveći kabinski prostor, veoma impresivan doseg do 528 km i mogućnost vrlo brzog punjenja sa naponom od 800 V, koji omogućava punjenje baterije od 10 do 80 posto za samo 18 minuta.

Autooglasi0

Ovaj auto je prvi od sedam isključivo električnih modela koje Kia namjerava lansirati do 2026. godine. Ovo je pokazatelj da će proizvođač postati vodeći svjetski pružatelj rješenja za održivu mobilnost.

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takođe pogledaj
Close
Back to top button