Vijesti

BMW preuzima Alpinu nakon 60 godina saradnje

BMW će preuzeti Alpinu, svog dugogodišnjeg partnera. Kompanije ne otkrivaju nikakve finansijske detalje o poslu, dok sporazum još treba dobiti antimonopolsko odobrenje kako bi bio realizovan.

Dio ugovora o preuzimanju odnosi se na to da će Alpina do kraja 2025. godine nastaviti proizvoditi modifikovane verzije BMW-ovih automobila. Šta će se dogoditi sa Alpinom nakon tog datuma nije poznato, ali već se zna kako će tada prestati proizvoditi vozila u Buchloeu.

BMW će tada sa svoje strane Alpininim radnicima koji ostanu bez posla ponuditi poziciju u vlastitoj proizvodnji, kod svojih dobavljača ili u partnerskim firmama.

autooglas11

Servis, dijelovi i pribor za aktuelne i prethodne proizvode Alpine ostaće u postojećem pogonu u Buchloeu. Šuška se da će tamo doći do širenja poslovanja po pitanju razvojnih usluga za BMW. Alpina će takođe početi nuditi i restauracije svojih klasičnih modela. To znači proizvodnju i distribuciju klasičnih dijelova i klasične dodatne opreme, uz prodaju klasičnih, obnovljenih vozila firme.

Napominje se da sve veća regulacija emisija i sigurnosni sistemi čine upravljanje firmama sa malom proizvodnjom, poput Alpine, sve težim. Dodaju i kako će ovo spajanje omogućiti tom brendu da opstane na tržištu.

autooglas12

“BMW Grupu, kao i Alpinu, pokreće ista strast prema automobilima koji zaokupljaju maštu. Zato sada krećemo u novo poglavlje našeg dugogodišnjeg partnerstva, kojim ćemo dugoročno oblikovati put ove marke prožete tradicijom!” rekao je Pieter Nota, član upravnog odbora BMW-a odgovornog za kupce, robne marke i prodaju.

autooglas13

Pokaži više

Povezane vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button